Borvidékek

Az egyes borvidékek megismeréséhez és az ott található borászatok listázásához kérjük válasszon a bal oldalt listázott borvidékek közül.

Cégünk földrajzi adottságai alapján a Csongrádi és a Kunsági borvidék borászatait mutatjuk be kezdésként. Természetsen további célunk az ország többi borvidékét is bemutatni burfutar.com oldalunkon.

Magyarország mintegy 70.000 hektár szőlőterülettel rendelkezik, amely jelenleg 22 borvidékbe sorolható.   Elaprózottnak tűnhet a szerkezet, hiszen néhány száz hektáros is van köztük, pld. Mór, Somló, Pannonhalma, de a legnagyobb Kunsági már 20.000 hektár fölötti. Mindenesetre a borvidékek szétválasztása, lehatárolása, több évszázad alatt fejlődött ki, a közös hagyományok, piaci viszonyok, a szőlőfajták, művelési hagyományok és persze a közös földrajzi adottságok mentén.

A 22 borvidék eleve azt jelzi, hogy Magyarország borföldrajzi és bortörténeti szempontból rendkívül sokszínű és változatos, néha 10-20 km-es körön belül, sőt még egy hegyoldalon belül is homlok egyenesen eltérő adottságokat, talajadottságokat lelhetünk. Ezeket a kölönbségeket persze lehet érzékeltetni, nem véletlen, hogy a borvidékeink egy része tovább osztható úgynevezett körzetekre. Vannak általánosságban elfogadott jellemzők, amelyeket azért rá lehet húzni az egyes borvidékekre. Ilyen pld, hogy Villány, Szekszárd, Sopron, Eger vörösboráról nevezetes, mivel ezeken a helyeken a kékszőlő több, mint a fehér. A Kunságira mondhatjuk, hogy homoki, a Somlóira, Badacsonyira jellemző a vulkanikus aljkőzet miatt az ásványos, karakteres íz. A világhírű Tokaj pedig az aszúkészítés legfontosabb helye, különleges talajának és éghajlatának köszönhetően. Egyszóval mindegyiknek van saját karaktere, jellemző bora, esetleg jellegzetes hagyománya, technológiája.

hívjon minket:

+36 76 343-008